DE JUISTE BASIS VAN HET HUWELIJK IS EEN GEMEENSCHAPPELIJK ONBEGRIP (NB: De quote van Oscar Wilde (Iers schrijver 1854-1900) is opmerkelijk, mede gezien het feit dat hij zelf nooit getrouwd is geweest.)
Het gezin is nog steeds een belangrijke basis binnen onze samenleving. Leefstijl Gezondheidszorg (LGZ) Gezinszorgplanning wordt hier apart toegelicht binnen de groep collectieve LGZ-zorgplanning. Hierbij staat de relatie tussen twee of meer personen centraal. (Een eenpersoonshuishouden valt onder de individuele LGZ-zorgplanning.)
Of mensen nu getrouwd zijn, wel of niet een samenlevingsovereenkomst hebben, binnen LGZ maakt dat niet uit. Een relatie tussen twee (of meer) personen is een collectief. Als het goed is, heb je de vorige pagina 'Individuele LGZ-zorgplanning' gelezen. Daarin wordt omschreven hoe deze tot stand komt. De aanpak van de collectieve zorgplanning is in principe hetzelfde. Echter, ieder individu heeft invloed op het collectief (lees: de ander[en]).
Mensen zeggen wel eens wanneer twee personen een langdurige relatie hebben, zij op elkaar gaan lijken. Dat wordt dan letterlijk bedoeld, figuurlijk is het echter ook vaak zo. Hieronder de toelichting.
LGZ-gezinszorgplanning
Voor deze zorgplanning nemen wij een voorbeeldgezin (voor de eenvoud) van een vader (45), een moeder (41) , een jongen (12) en een meisje (10). Vader en moeder hebben allebei een baan en vader werkt 80% en moeder 40% van een fulltime baan. De jongen is net naar het voorgezet onderwijs en het meisje zit nog op de basisschool. De vier gezinsleden zitten dus samen in vier collectieven en vormen samen ook een collectief. Het gezin maakt ook deel uit van vier clubs, waarvan zij lid zijn en dat verplichtingen met zich meebrengt.
Het gaat goed in het gezin, op wat kleine zaken na. De werktijden van vader en moeder komen qua rooster niet altijd overeen, waardoor de kinderen regelmatig alleen thuis zijn. Moeder heeft een hogere opleiding en wil graag meer werken, vader wil niet inleveren. Zoon loopt op zijn tenen in het voortgezet onderwijs, moet wennen en haalt geen goede cijfers. Dochter daarentegen lijkt nergens wat van te merken en gaat richting atheneum. Zo op het eerste gezicht een 'doorsnee' gezin.
Op een gegeven moment wordt het VitaliteitQuotiënt bij alle vier de gezinsleden afgenomen. Uit de vragenlijst en de interviews komen toch een aantal punten voor verbetering naar voren. Door de vier individuele VitaliteitQuotiënten met elkaar te verbinden, worden diverse verbanden zichtbaar. Zoon zit op hockey (omdat vader dat ook deed) en wil dat niet meer. De verplichting is te groot. Later blijkt dat vader eigenlijk ook geen zin meer had om elke week in weer en wind langs het veld te staan. Ze hadden dit nog nooit besproken.
Je kunt je voorstellen dat uit het vergelijken van de individuele VitaliteitQuotiënten binnen een gezin behoorlijk wat zaken naar voren komen, die nu of in de toekomst een rol gaan spelen.
Gewijzigde situatie: binnen drie maanden na het maken van de LGZ-zorgplanning blijkt dat vader en moeder gaan scheiden. Dit heeft (grote) invloed op de individuele personen, maar ook op het collectief (gezin). De betrokken Vitaliteit Expert(s) kunnen aan de hand van de LGZ-zorgplanning snel opschakelen en zowel de ouders als de kinderen begeleiden, waardoor wellicht geen vechtscheiding ontstaat en iedereen zo ‘ongeschonden’ mogelijk deze periode doorkomt.
Vanuit de LGZ-gezinszorgplanningkomt snel naar voren welke hulp nodig is en hoe één en ander aangepakt gaat worden. Escalatie van situaties wordt hierdoor voorkomen en het betrokken gezin krijgt advies waar zij, in eigen regie, al of niet samen met de Vitaliteit Expert mee kunnen werken. Een echtscheiding is nieuw voor het gezin, maar niet voor de LGZ-zorgverleners. Ook na de echtscheiding van de ouders vormen ouders en kinderen een collectief (of zij willen of niet), alleen op verschillende locaties. Juist ook de kinderen komen nu niet tussen de ouders te staan, maar kunnen samen met de ouders hun eigen planning aanhouden (met toestemming van de ouders).
Echtscheiding in Nederland
In 2015 werden 34.232 huwelijken ontbonden, bij ongeveer de helft waren gemiddeld twee kinderen betrokken. Jaarlijks zijn meer dan 50.000 kinderen betrokken bij scheidingen, veelal vechtscheidingen. Deze kinderen zijn na de formele echtscheiding nog steeds betrokken bij conflictsituaties. Tijd voor een andere aanpak, tijd voor een andere weg binnen gezondheidszorg.
Onze leven verandert met de dag
In de 20ste eeuw was het leven nog enigszins voorspelbaar, de 21ste eeuw verandert bijna met de dag. De introductie van de smartphone en de tablet, in combinatie met Facebook, Twitter en Netflix, zorgt er voor dat wij het nieuws van de dag, waar ook ter wereld, per seconde kunnen volgen.
Het hebben van zekerheid staat hoog op de agenda, qua werk, financiën en onze woning. Het wordt tijd om daar onze gezondheid aan toe te voegen. Grip hebben op onze gezondheid, nu en in de toekomst, geeft zekerheid. Ondanks dat wij niet alles kunnen voorzien.