20200202 Gevochten LGZ banner links Zorgconsument V1 def1
STICHTING IGZ PLUS PRESENTEERT RAPPORT "VAN HUIDIG ZORGSTELSEL NAAR LEEFSTIJL GEZONDHEIDSZORG"


Bijna 800.000 Nederlanders die kanker overleefden, krijgen te weinig nazorg. Ook als zij als 'genezen' worden beschouwd, hebben zij in het dagelijks leven nog veel last van de naweeën. Dat staat in een onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

Zowel fysiek als maatschappelijk ervaren duizenden Nederlanders nog altijd problemen. Bijna veertig procent van de mensen die chemotherapie kregen, kampt jaren later nog met tintelende of pijnlijke handen en voeten. 

"Veel mensen hebben na de behandeling klachten. Zij hebben niet meer hetzelfde lijf als voorheen", zeggen IKNL-directeur en bloedkanker-expert Peter Huijgens. "Soms verbetert dit met aanvullende zorg, zoals fysiotherapie, of begeleiding bij werkhervatting, en soms moeten mensen met klachten leren omgaan. Daar doen we nog te weinig aan."

Financiën

Eén op de vijf mensen gaf aan tien jaar na de diagnose nog ernstig vermoeid te zijn. Ook concentratie- of geheugenproblemen, depressies, minder plezier in seks en angst op terugkeer voor de ziekte worden genoemd.

Begin deze maand werd al bekend dat zestig procent van de patiënten door de ziekte financiële schade lijdt. Tien procent van de patiënten verliest zijn of haar baan. Ook krijgt deze groep minder snel of soms geen hypotheek.

Begrip
Iets minder dan de helft van de mensen die kanker hebben of de ziekte overleefden, zegt geen informatie te hebben gekregen over ondersteunende zorg. De NFK roept daarom op om meer begrip te tonen voor deze groep mensen.

Bron: Artikel NOS | vrijdag 12 april 2019

NB: Op 20.02.2020 presenteert Stichting IGZ Plus het Rapport "Van huidig zorgstelsel naar Leefstijl Gezondheidszorg 2020-2040' waarin voor nazorg een optimale rol is weggelegd.Lees hier de reactie van onze voorzitter, Martin Jan Melinga

Martin bij Notaris Stichting IGZ Plus 001 350x300


De petitie 'Het Roer Moet OM in de Gezondheidszorg' gaat over bovenstaand onderwerp. Inmiddels zijn ruim 32.500 van de 40.000 handtekeningen verzameld. Op 20.02.2020 heeft stichting IGZ Plus onderstaand Manifest met 11 stellingen toegevoegd aan de petitie. 

Lees het Manifest en teken mee voor een betere en betaalbare gezondheidszorg? Klik op onderstaande afbeelding.

 Button nieuw Het Roer Moet OM Augustus 2017 IGZ 300p


 


Realisatie site: Qarpa Solutions BV | Stichting IGZ Plus © 2017-2020 | Proclaimer |  CONTACT